Vad är 5G?

5G, Vad är det? och hur kommer det att påverka vår värld?

Vad är egentligen 5g och hur skiljer den sig från dagens 4g? Här får du svaren på:

5g är den nyaste generationen som mer och mer kommer ta över 4g-tekniken. Som alltid, mycket mer och mycket bättre än tidigare generationer.. 5g gör det möjligt för nätverket att svara snabbare och därav få en högre kapacitet. 5g erbjuder även bredare utsträckning så att så många som möjligt ska få tillgång till ett snabbt internet. Något som just nu inte är så självklart ute på landsbygden eller ute på skärgårdarna.

5G möjliggör att fler och fler innovationer och ny teknik ska kunna utvecklas och tas i bruk.

5G bildar ett system för sammankopplad intelligens. Det vill säga att robotar och datasystem ska kunna ansluta och samarbeta med varandra, hitta information och på alla sätt digitalisera samhället.

Vad är skillnaden mellan 5g och 4g?

Den största skillnaden mellan 4g och 5g är att 5g har en väsentligt snabbare svarsfrekvens och en bredare omkrets.

Man skulle kunna likna 4- och 5 g med ett badkar som ska fyllas med vatten. 4G kan då liknas med den vanliga kranen medan 5G skulle arbeta från flera olika kranar samtidigt för att fortare och jämnare fylla upp karet fortare. 

5g har även en kortare svarstid. Medan 4g reagerar på 20 mikrosekunder kan 5g prestera samma resultat på 1-2 mikrosekunder. Cirka 10 gånger snabbare.

Hur påverkar 5G stadsmiljön?

Eftersom städer har ett högre tryck och krav på internet, krävs det att internet fungerar ordentligt. Ibland blir nätet överbelastat och det kan vara svårt att kontakta varandra eller surfa samtidigt. Till exempel på nyår då alla ska messa, ringa, och livestreama. Inte helt sällan kraschar nätet då. Samma sak på stora event. Med 5g ska inte detta kunna hända.

Hur påverkar 5G landsbygden?

Landsbygden har ofta haft problem med osäkert internet, dålig eller obefintlig uppkoppling och har inte haft samma möjligheter som folk som bor i eller nära städer. 5G ska kunna erbjuda snabbt och stabilt internet över hela Sverige. Genom att installera dem på en låg frekvens kan räckvidden utvidgas.

Vad kan det nya 5G-systemet möjliggöra?

Det nya 5G-systemet möjliggör otroligt många saker. Teknik som förr känts omöjlig kan nu bli verklighet. Saker, som till exempel självkörande bilar, räknades nästan som sci-fi för 50 år sedan. 5G kan förbättra hela världens infrastruktur genom att bland annat kunna sätta in robotar som tar hand om kritiska moment inom både industri, vård och samhällssäkerhet. 

Hur kan 5G förbättra sjukvården?

Idag finns det redan framtagna robotar som hjälper till med kirurgiska ingrepp men med det nya systemet kommer dessa robotar att kunna utföra både operationer, upplivning och ställa diagnoser. Detta skulle i sin tur minska stressen för sjukvårdspersonal som just nu går på knäna. Idag tar administrationen nästan lika lång tid för en läkare som det tar att behandla folk. En robot kan sköta det administrativa jobbet oändligt mycket snabbare och doktorerna kommer få mer tid till sina patienter.

Distanssjukvården kommer också utvecklas något enormt. Läkarpersonal kan komma i kontakt med specialister direkt och patienter kan på så vis få rätt vård direkt.

Mediciner kommer snabbt att kunna komma fram till folk som är i behov av snabb vård. Med hjälp av mikrotransporter, i form av drönare, kan apotek och sjukhus snabbt få ut till exempel insulin, hjärtmedicin och astmamedicin till skärgårdsöar, skogar och berg.

Hur kan 5G säkra industrin?

Idag har vi många krav på våra industrier. De ska uppfylla både säkerhets- miljö- och kvalitetskrav för att överhuvudtaget få lov att vara i drift. Men som alla vet, sker det ibland olyckor i form av till exempel läckor, upphettning och kraschad teknik. Med 5G kommer dessa kritiska situationer kunna reduceras än mer. De kommer även kunna åtgärdas snabbare. Detta är extremt viktigt, speciellt för industrier som tillverkar produkter som kan vara farliga att släppa ut.

Hur funkar 5g i trafiken?

Ett av målen med 5G är att kunna framställa fler och fler självstyrande fordon. Detta är inte bara en satsning på miljön. Ett digitalt uppkopplat trafiksystem skulle sänka antalet bilolyckor drastiskt. Många ställer sig skeptiska till eldrivna fordon eftersom att dagens laddningsbara batterier är tillverkade av väldigt miljöförstörande produkter. Men batterierna blir mer och mer CO2-neutrala.

Hur shoppar man med 5g?

Internethandeln har bara blivit större och större, inte minst under och efter coronapandemin. Fler och fler undviker de fysiska affärerna samtidigt som tjänster för hemkörning blir bättre och bättre. I framtiden kommer virtuella omklädningsrum bli standard. Då kan du se hur plagg du funderar på att köpa kommer att sitta på dig, vilken storlek du behöver och mycket annat. 

Hur kan 5g ge dig det mesta av ett evenemang?

Med den nya 5g-tekniken kan du inte bara följa en fotbollsmatch från läktaren, du kan även mäta spelarnas hjärtrytm och stegantal. Du kommer att kunna spela upp mål i repris på plats

Musikkonserter kommer också att bli mer levande eftersom nätverket kan ge dig möjlighet att ta dig närmare.

Gaming utvecklas enormt med hjälp av cloud-gaming.

Hur går 5g-utvecklingen i Sverige?

Sverige ligger förvånansvärt mycket efter i 5g-utvecklingen. Till skillnad från när 3G och 4G lanserades, då Sverige var ett av de första länderna som anammade den nya tekniken, är vi nu ett av de sista länderna i Europa.

Idag har 5G börjat fasat ut 4G i en hel del orter. Stockholm är en av dessa städer som långsamt fasat ut 4g till förmån för 5G.

En del av dem som jobbar med att införa 5g anser att detta är bra eftersom Sverige inte då behöver agera som ”provkaniner.” Sverige är känt för att ha en bra struktur för nylansering och därför tror man att lanseringen kommer gå väldigt fort när man väl börjar fasa in den.

För att kunna ta del av 5G-nätverket måste man ha en mobiltelefon som stödjer 5G-nätet, samt ett abonnemang som erbjuder tjänsten. Just nu är utbudet av detta minimalt då det kommer ta några år till att bygga upp 5G-nätet fullt ut.

Tips – På sajten Mobilabonnemangi.se kan du enkelt jämföra olika mobilabonnemang och dess tillgång till olika 5G-nät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *