Internet of Things (IoT): Vad är det och hur påverkar det våra liv?

grayscale photo of person using MacBook

Internet of Things förkortas med loT och det är så vi kommer att benämna det i resten av texten.

IoT är den teknik som möjliggör att våra internetuppkopplade enheter kan kommunicera med varandra. Bilar, hemlarm och alla möjliga hushållsapparater som styrs via enheter som till exempel Smartphones, smartwatch är beroende av IoT.

IoTs användningsområden i hemmet

Bekvämlighet inomhus

IoT har gjort det möjligt för dig att, från jobbet eller bilen, sätta på kaffet tills du kommer hem. Sätta igång slowcookern och bakmaskinen för att komma hem till lagad mat och nybakat bröd. 

Ja, till och med att ta reda på vad du har i kylen innan du ska gå in och handla. 

Idag kan du automatisera nästan hela ditt hem, från lampor till ugn. Allt som behövs är att du kopplar upp dina elektriska apparater med en smartphone /watch. IoT- tekniken fixar resten.

Glömde du att släcka på toaletten? Med IoT kan du släcka alla lampor i huset utan att behöva gå upp ur sängen.

I trädgården

Sätt igång och slå av din robotgräsklippare, vattenspridare eller din utebelysning. Förbered grillen så att du kan använda den direkt och skapa skugga med bara ett knapptryck. Många solskydd idag kan kopplas och styras med IoT.

I bilen

Tekniken för självstyrande bilar är snart framtagen. Här kommer IoT vara en viktig, om inte oumbärlig, komponent.

En annan bekvämlighet är att du kan sätta på värmen i din bil samt se till att isen och snön på bilrutorna smälter bort innan du ska ut och köra. Att behöva skrapa rutor för att sedan behöva sätta dig i en kall bil är ett minne blott för dem som har IoT. Varma dagar kan du sätta på AC:n innan du går ut. På så sätt slipper du och din familj bli ångkokta i några kilometer.

Säkerhet

 Du kan ha koll på ditt hem genom kameror om någon närmar sig din ytterdörr. När du ser vem som vill in kan du välja mellan att öppna eller ringa en säkerhetsvakt. Ditt hem är alltså säkrat även om du befinner dig flera mil därifrån. Detta är även ett bra system om du har barn som går hemifrån eller kommer hem själv men som du inte vill anförtro larmkoden till. Du kan enkelt släppa in och ut dina barn och gäster från jobbet. 

En annan otroligt viktig säkerhetsåtgärd är larmet med gps som du kan koppla till dina anhöriga. Ifall du ramlar ihop eller en fara uppstår kan dina anhöriga tillkalla hjälp och även beskriva var du är med hjälp av gps:en. Du kan följa dina barn till och från skolan genom din telefon. Detta är en tjänst som rekommenderas bland annat till användare med epilepsi eller hjärtproblem. Dessa kommer inte kunna anropa hjälp själva förrän attacken sätter in.

Hur kan vi använda IoT inom sjukvården?

IoT kan bland annat användas för att kunna samla in data om patienten för att så fort som möjligt få en helhetsbild av denne. Det blir då lättare för läkaren att sätta en diagnos eller ordinera medicin.

Genom sensorer och andra bärbara enheter kan vårdpersonalen lättare övervaka sina patienter. De kan till exempel ha koll på om en patient skulle ramla i rummet eller vara i behov av annan hjälp utan att kunna nå larmet. Tidigare har läkarna behövt titta in vid varje rondering och riskerade då att väcka patienten.

IoT i framtiden

IoT har en fantastisk potential och utvecklas bara mer och mer. Vi ser en värld, samhälle och hem som kan hjälpa oss och göra våra liv mer bekväma. Vi kommer kunna stressa ner på ett helt annat sätt. Maten kan stå färdig, hemmet rent och inhandlingen planerad och beställd. Du och din familj kommer kunna ägna er åt varandra istället för att stressa igenom vardagen.

Utvecklingsområden inom IoT

IoT har en del utmaningar kvar innan det blir perfekt. Det finns nämligen en del säkerhetsrisker kvar när det gäller IoT. När man har flera enheter kopplade till varandra ökar risken för intrång och cyberattacker. Utvecklarna måste därför hitta strategier och implementera säkerhetsprotokoll för att, så tryggt som möjligt, säkra vår information och personliga data. Dessutom måste de ha en plan för att bättre skydda användarens enheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *