Cybersäkerhet: Utmaningar och möjligheter i den digitala tidsåldern.

closeup photo of turned-on blue and white laptop computer

Cyberattack! En av dagens största fasor och värsta brott. Cyberattacker kan vara av olika grad och karaktär. Men idag ska vi prata om dem som faktiskt kan få förödande konsekvenser.

Till att börja med. En cyberattack är när en person, datorprogram eller liknande går in och spionerar, kopierar eller förstör någon annans data. Det kan handla om allt ifrån dina molntjänster som kan innehålla känslig information om dig och andra i din närhet. Det kan även handla om att någon tränger sig in i topphemliga databanker som innehåller viktig information om rikets säkerhet. 

Företag som blivit cyberhackade har blivit bestulna på viktig information om nya innovationer och liknande. En katastrof för alla som blivit utsatta.

Varför är cybersäkerhet så viktigt?

Idag är cybersäkerhet jätteviktigt. I ett samhälle där allt mer program och appar innehåller känslig information om oss, vår ekonomi och omgivning. Hela vårt liv finns ju i våra telefoner och datorer idag. BankID, bankappar, Kivra och sociala medier, you name it.

Vi lagrar allt i moln för att inte riskera att något försvinner om datorn/ mobilen eller surfplattan går sönder eller försvinner. Men samtidigt riskerar vi att bli utsatta för cyberattacker som medför att din integritet blir skadad.

Allt vi sparar och lägger ut på alla möjliga digitala plattformar kan bli stulet under en cyberattack. Du kan därefter hitta dina bilder runt omkring på internet i sammanhang som du inte hade stått upp för annars. Dina koder och bankinformation kan läcka ut och ditt konto kan tömmas på bara några minuter. Skrämmande? Ja. Finns det en lösning? Nja. En bra början är att ladda er säkerhetsappar med antivirus mm. Det finns olika bra.

Vissa banker har en tjänst som innebär att du bara kan sätta över eller ta ut en viss summa per gång. Om någon försöker ta ut mer kan en varning skickas ut så att du omedelbart kan spärra dina tillgångar.

Hur kan man skydda sig mot cyberattacker?

Med ständigt uppdaterade cybersäkerhetsprogram kan du skydda dig och ditt företag mot cyberattacker. Det finns mer eller mindre utvecklade program som kan hjälpa dig att säkra dina uppgifter. Till exempel:

  • Blockchain- teknologi: Den här teknologin säkra information och transaktioner. Den används även till kryptoteknik och kan ta fram extremt komplexa krypton.
  • Artificiell intelligens (AI) 
  • Maskininlärning

Problemet är att i samma takt, om inte snabbare, tar folk även fram nya lösningar på att hacka sig in. Det är en ständig kamp mot tiden som tyvärr aldrig kommer upphöra. Det kommer krävas mer och mer invecklade och komplexa program för att skydda oss mot dessa attacker. Ett system är aldrig starkare än den svagaste länken brukar man säga och det är sant. Minsta sårbarhet i ett system eller program kan utnyttjas för att hacka sig in och därmed få tag i känslig information. Att ideligen behöva ta fram nya säkerhetssystem är både tidsödslande och dyrt, både för oss som privatpersoner, företagare och för utvecklarna. 

Utbilda dig själv och dina medarbetare

Det bästa sättet att skydda dig och din verksamhet är att utbilda dig/ er i cybersäkerhet. Läs på om de värsta riskerna på internet och hur man ska undvika dem. Det kan till exempel vara:

  • Lösenordssäkerhet
  • Kontosäkerhet
  • Undvika suspekta E.mails
  • Användning av säkerhetsprogram och mjukvaror

Genom att läsa på kan du och din organisation/ företag säkra era data och information på bästa sätt. 

Kan AI hjälpa oss att cybersäkra vår känsliga information och privatliv?

Ja, faktiskt. Artificiell intelligens och annan maskininlärning kan snabbt identifiera och hantera hot och intrång. AI- lösningarna utvecklas allt mer. Samtidigt är det dock viktigt att dessa program håller sig till etiskt korrekta lösningar som inte kränker den enskilde personens integritet. Användarens data ska behandlas på ett ansvarsfullt sätt för att alla ska känna sig så trygga som möjligt på internet.

Cyberattacker- nutidens krigföring

Eftersom man kan få tag i hemliga dokument och väldigt viktig information om rikets säkerhet genom att hacka sig in i staternas innersta är en cyberattack mot staten en katastrof. 

Kan fienden få tag i sådan information kan det visa sig vara förödande för landets säkerhet.. Det kan till exempel röra sig om strategier, vapen och andra stridsplaner. De kan även finna nyckelpersoner och spioner som då sätts i omedelbar fara.

En väldigt känd organisation som aktivt håller på med hackande och förstörelse av dataprogram är Anonymous. De har till exempel tagit på sig attacker mot IS, USA och Ryssland. Det har naturligtvis varit på gott och ont beroende på vilken sida man står på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *